Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Λεωφορεία ΟΑΣΘ

Θέμα: Λεωφορεία ΟΑΣΘ
Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Μπήκα προχτές το μεσημέρι στο λεωφορείο για να πάω στην Θεσσαλονίκη, μιας και για να μπεις μέσα στην πόλη με αμάξι ούτε λόγος (εκτός και αν έχεις μπαμπά ή κολλητό λαμαρινά για να φτιάξεις τις γρατζουνιές και τα βουλιάγματα).

Ξεκινάμε λοιπόν και ακούω μια γυναικεία φωνή από το πουθενά να λέει:

- ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ, NEXT STOP IKEA!

Ψάρωσα, όπα λέω, τι έγινε; Ψάχνω να δω που και πως και τι γίνετε και πριν προλάβω να καταλάβω ξανά-ακούω την γκόμενα να λέει:

- ΣΤΑΣΗ, BUS STOP IKEA!

Ε όχι λέω και όμως ο ΟΑΣΘ μετά από 3-4 μήνες ενεργοποίησε στα λεωφορεία το Σύστημα Αναγγελίας Στάσεων (Σ.Α.Σ.)! Βέβαια μετά από 5-6 στάσεις η γκομενίτσα σταμάτησε να μιλάει. Ε, θα κουράστηκε λέω και είπε να πάει να πιει νερό, να πάει για πιπί και όλα τα σχετικά.

Αλλά ρωτώντας από περιέργεια τον οδηγό μου είπε ότι ΔΕΝ έχουνε συνδέσει όλη την Θεσσαλονίκη ακόμα και ότι είναι πιλοτικό το πρόγραμμα ακόμα.

Πω ρε φίλε γίναμε Ευρώπη! Έστω και 5-6 στάσεις, έστω και αυτό… Εκσυγχρονιστήκαμε, είδαμε βρε παιδί μου πως ζει πραγματικά ο κόσμος! Έχουμε και το Σ.Α.Σ. τώρα στα λεωφορεία και σωθήκαμε.

Γιατί παλιά, κατά τα Χριστούγεννα πέρυσι και στα μέσα του Καλοκαιριού φέτος, που ΔΕΝ το είχαμε χανόμασταν στους ατελείωτους λεωφοριόδρομους της Θεσσαλονίκης και ΔΕΝ ξέραμε που θα φτάναμε με το λεωφορείο, θα φτάσω στον Σταθμό των Τρένων μέσω Εθν. Αντίστασης-Βασ. Όλγας-Τσιμισκή-Μοναστηρίου ή μέσω Εθν. Αντίστασης-Μοναστηρίου-Ν. Εγνατία;;;; Ενώ τώρα, αχ τώρα ΔΕΝ χάνεσαι ποτέ…

Να φανταστείς παλιά τι γινότανε, παίρναμε το λεωφορείο από ΙΚΕΑ με νούμερο 2, φτάναμε στο Σταθμό των Τρένων και λέγαμε, φτού χαθήκαμε, παίρναμε το νούμερο 3 από ΙΚΕΑ, φτάναμε στον Σταθμό των Τρένων και λέγαμε φτού χαθήκαμε, παίρναμε και το νούμερο 8 πάλι από ΙΚΕΑ, φτάναμε στον Σταθμό των Τρένων και λέγαμε πάλι, φτουυυυυυ πάλι χαθήκαμε…

Αλλά πολύ καλό το σύστημα, ήτανε πραγματικά κάτι που έλειπε από τα λεωφορεία. Τώρα…

1. αν ΔΕΝ έχουνε καλοριφέρ να λειτουργεί τον χειμώνα και παγώνει ο κώλος μας,

2. αν κάποια λεωφορεία έχουνε ακόμα ξύλινα καθίσματα που αν κάτσεις με λευκό ρούχο, αυτομάτως βάφετε σε καφετί-σκατουλί,

3. αν το καλοκαίρι τα καινούργια Mercedes λεωφορεία ΔΕΝ βάζανε το Air Condition και γινόμασταν μούλια στον ιδρώτα και κυκλοφοράγαμε με κοστούμι, γραβάτα και μια πετσέτα στον λαιμό, λες και ήμασταν μαραθωνοδρόμοι,

4. αν κάποια λεωφορεία τρίζουνε και σε κάθε λακκούβα ή κακοτεχνία του δρόμου ο επιβάτης αναπηδάει 1 μέτρο από το κάθισμα (ο όρθιος είναι από τους πιο άτυχους, φτάνει να βρίσκετε γαζωμένος σαν τον spiderman στην οροφή του λεωφορείου),

5. αν το λεωφορείο κάνει 30λεπτά να περάσει από την στάση, γιατί το προηγούμενο έμεινε από μηχανή στο δρόμο,

… εντάξει αυτά και τόσα άλλα που πραγματικά συγχύζομαι να σκέφτομαι να γράφω, δεν χρειάζονται να γίνουνε.

Παρ’ όλα αυτά, ο κοσμάκης πληρώνει 50λεπτά το εισιτήριο και 60λεπτά αν έκανες το λάθος και δεν κουβαλούσες μαζί σου πριν μπεις στο λεωφορείο, και η έξυπνη team του ΟΑΣΘ αντί να κοιτάξει να πετάξει στα σκουπίδια όλες τις κόκκινες και μπλε παλιατζούρες που τις αποκαλούνε λεωφορεία, κοιτάζουνε πως θα εξανεμίσουνε τα κονδύλια και πως θα ΦΑΝΕ από τις μίζες κάποια στελέχη του οργανισμού.

Γιατί μη μου πείτε ότι εδώ και 7-8 χρόνια που σταμάτησε να υπάρχει εισπράκτορας που ανακοίνωνε τις στάσεις (όποτε το θυμότανε και αυτός), χάθηκε κανένας στην Θεσσαλονίκη;!

Πως άλλωστε μπορείς να χαθείς μέσα σε μια πόλη που όλη και όλη είναι 5 δρόμοι;! Και από χωρίο να είσαι που λένε, άμα το κόψεις κανηφοριά και φτάσεις στην θάλασσα, βλέπεις τον Λευκό τον Πύργο (που τώρα πλέον είναι σε μπεζάκι από τα καυσαέρια) και περπατάς μέχρι να τον φτάσεις.

Αλλά με το Σ.Α.Σ. και από χωρίο να είσαι, ΔΕΝ πρόκειται να χαθείς. Πάντως εγώ για τον φετινό χειμώνα, έχω εφοδιαστεί με εσωθερμικές μπλούζες και παντελόνια από γνωστό κατάστημα ειδών ski στην Θεσσαλονίκη μας. Το καλοκαίρι το έβγαλα με ένα ανεμιστηράκι-φακό που πήρα από έναν έρμο και ταλαίπωρο Κινέζο με 2 ευρώ.

Άντε και καλό χειμώνα σε όλους…

Δεν υπάρχουν σχόλια: