Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Μοσχάρια και τροφή

Πώς γίνεται μεγαλόσωμα ζώα, όπως είναι τα μοσχάρια, να θρέφονται μόνο με χορτάρι;

"Το γεγονός ότι μεγαλόσωμα ζώα μπορούν να τραφούν μόνο με ξερό χορτάρι δεν οφείλεται στη θρεπτική αξία της ίδιας της τροφής.

Κυρίως οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της πεπτικής διαδικασίας των μηρυκαστικών ζώων. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα άλογα, τα βόδια, τα ελάφια, τα ζαρκάδια, οι καμηλοπαρδάλεις, οι αντιλόπες, τα πρόβατα, τα κατσίκια και άλλα χορτοφάγα ζώα. Τα μηρυκαστικά έχουν διατροφικές συνήθειες που διαφέρουν από τις δικές μας. Αυτές τους επιτρέπουν να μετασχηματίζουν την κυτταρίνη, ουσία που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στις φυτικές τροφές. Από την κυτταρίνη τα μηρυκαστικά προσλαμβάνουν σάκχαρα, συνεπώς ενέργεια, τηρώντας μια δίαιτα που για μας θα ήταν πάρα πολύ φτωχή. Το στομάχι των μηρυκαστικών αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά τμήματα (χώρους). Κατά τη βοσκή, όλες οι τροφές, έπειτα από μια πρώτη μάσηση, καταλήγουν στη μεγάλη κοιλία, η οποία περιέχει βακτηρίδια ικανά να αφομοιώσουν την κυτταρίνη και να τη διασπάσουν σε γλυκόζη. Κατόπιν η τροφή περνά στο δεύτερο τμήμα, στον κεκρύφαλο, που η επιφάνειά του μοιάζει με κηρήθρα. Εκεί η τροφή κατακερματίζεται σε μικρούς σβώλους. Μετά τη βοσκή, και όταν το ζώο ηρεμήσει, ισχυρές συσπάσεις ξανανεβάζουν την τροφή στο στόμα διά μέσου του οισοφάγου. Εκεί η τροφή αναμασάται, πολτοποιείται και εμπλουτίζεται με σάλιο. Σ' αυτό το στάδιο καθώς είναι ημίρευστη, η τροφή κατεβαίνει στο τρίτο τμήμα, στον εχίνο, και έπειτα στο τέταρτο, στο ήνιστρο (γνήσιο στομάχι), το οποίο επικοινωνεί με το έντερο."

Το παραπάνω άρθρο το ξετρύπωσα από το περιοδικό FocusMag και μιας και η σελίδα μας έχει ως θέμα τα γλυκά αυτά ζωάκια, θεώρησα καλό να αποκτήσουνε οι αναγνώστες και μερικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις...

1 σχόλιο:

Thomas (Οrionnas) είπε...

Σας ανακοινώνουμε την ανάρτηση του blog σας στο veria-city.blogspot.com